Vänta inte för länge med vinterdäcken
2014-01-24

Vänta inte för länge med vinterdäcken

Snart är vintern över oss, och med den kommer frost, snö och hala vägar. Vinter- och dubbdäck är tillåtna från 1:a oktober till 15:e april, men allt för många väntar med att byta till till 1:a december; det datum då det är lag på att du måste byta däcken innan du kör med bilen.

Försäkringsbolaget IF skickade nyligen ut ett pressmeddelande där de berättade att så många som en fjärdedel av Sveriges bilister slirar runt på sommardäck in i december, vilket innebär en stor fara på vägarna då halka kan slå till plötsligt mot årets slut.

- Att köra på sommardäck i halka innebär en stor olycksrisk och utgör även en fara för de som faktiskt har bytt sina däck. Dessutom behöver vinterdäcken ett antal mil av inkörning för att bita optimalt på hala vägar. Därför rekommenderar vi ett tidigare skifte till vinterdäck, säger Lars Silfverswärd, säkerhetsexpert vid försäkringsbolaget If.
Att en fjärdedel av Sveriges bilister väntar tills 1:a december kommer från en undersökning gjord av yougov tidigare i år.

Bra länkar:
http://polisen.se/Lagar-och-regler/Trafik-och-fordon/Vinterdack/
http://www.bilglascentralen.se/
http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Fordon/fordonsregler/Dack/Vinterdack/

2014 - Alla rättigheter - Bilarenan.se