Segway och cykel under samma regelverk
2014-03-28

Segway och cykel under samma regelverk

Foto: Mario Roberto Duran Ortiz

Du har säkert sett någon som någon gång tagit sig fram med hjälp av en Segway. Detta är ett elektriskt transportmedel som är utformat för att köras på de sträckor där man går eller cyklar. Det ser helt klart väldigt spännande ut och det är många som ställer sig frågandes till hur man egentligen håller balansen på dessa fordon. Det, och en del annat, ska vi försöka förklara för dig.

En Segway är ett miljövänligt fordon som går på batteri, närmare bestämt två litium-jonsbatterier. Fordonet är också förhållandevis underhållsfritt och kräver ingen olja för olika delar. Med en Segway är det tänkt att man ska ta sig kortare distanser men det är faktiskt möjligt att åka nästa upp till fyra mil på en enda laddning. Det kommer att ta ett litet tag att vänja sig vill själva tekniken, men när den väl sitter där så känns det alldeles naturligt att köra omkring i nästan 20 kilometer i timmen. Det kan jämföras med truckkörning som också är en väldigt annorlunda eldriven körupplevelse. Det finns flera olika modeller på truckar som manövras på olika sätt. Läs mer om de olika modellerna på BoråsTruckservice.se. En Segway räknas av Transportstyrelsen som en cykel och går in under samma regelverk.

Hur den fungerar

När du står rakt på en Segway så kommer fordonet att stå helt still och det är Segwayen själv som står för balanserandet i det hela. Du behöver alltså inte tänka på att försöka hålla balansen, detta gör maskinen helt och hållet åt dig och när du börjar luta dig framåt eller bakåt kommer det att börja hända intressanta saker. Genom LeenSteer-tekniken kommer Segwayen att föra dig framåt eller bakåt, med olika hastigheter, beroende på hur mycket du lutar dig.

När du då kliver upp på en Segway som kommer det att hända en del olika saker i maskinen. Fem stycken elektroniska gyron går igång tillsammans med två accelerometrar och med detta kommer du att känna hur underlaget är som Segwayen står på. Tekniken fungerar också genom att läsa av dig och din egen kroppsvikt och kompensera för denna, dels beroende på din lutning och hur du väljer att styra. Att köra en Segway är extremt roligt och det kommer att gå väldigt snabbt för dig att lära dig styrningen och tekniken. Många brukar prata om att det är som att springa i full fart utan att röra sig, vilket beskriver känslan med en Segway helt rätt. Det är en förlängning av din egen kropp och den anpassar sig efter dig och dina rörelser, vilket helt klart kommer att ge dig en upplevelse utöver det vanliga.

2014 - Alla rättigheter - Bilarenan.se