Racingen riskerar att bli tråkig – redan nästa år
2014-02-03

Racingen riskerar att bli tråkig – redan nästa år

Det finns flera möjliga orsaker till varför racingen kan bli tråkig nästa år och många teamchefer har uttryckt denna oro offentligt. Orsaken till den här uppståndelsen är att Pirelli talar om att de vill göra ultrakonservativa däck som klarar av vilken sorts behandling som helst, det här någonting som kommer att påverka racingen på ett negativt sätt.

Det hela grundar sig i att F1 under en tid har försökt göra vad de kan för att göra F1 mer underhållande att titta på för att få sporten att växa. Det som de då ansett skulle kunna göra sporten mer underhållande är bland annat att få in mer omkörningar. Det här har man gjort bland annat genom att införa två stycken DRS-zoner som förarna passerar varje varv samt genom att införa KERS, ett hybridsystem som ska ge bilarna mer krut. Man vill också att däcken som används ska slitas ut lätt för att därför få fler depåstopp vilket då skulle leda till fler omkörningar.

F1s nya stil får kritik av den äldre generationen

Det är dock många som anser att F1 går helt fel väg. Många tidigare stora F1-förare kritiserar vad de nya reglerna gör med sporten. Jac Villeneuve som blev F1-mästare 1997 har bland annat sagt att duellerna inte blir som tidigare där två bilar kunde fightas om en position hela loppet. Då handlade det om att vänta på rätt tillfälle för att försöka sticka förbi. I dagens F1 är det alldeles för många depåstopp och många förlägger sina omkörningar till zonen där de kan använda sin DRS-vinge. Ordet som många använder för att beskriva F1s nya upplägg är konstgjort. Många menar att loppen numera avgörs mer i depåstoppen än ute på banan, att det är någonting som tar bort en del av charmen med racing. Ett sådant exempel är att Pirelli medvetet gör däck som inte är avsedda att kunna hålla ett helt lopp. De nya reglerna gör att förarna tar större risker än tidigare, menar många. De hävdar även att det inte bland förarna finns samma ömsesidiga respekt för varandras säkerhet som tidigare.

F1 menar säkerligen väl när de inför de här förändringarna för att få F1 att växa, det finns också folk som uppskattar dem. I slutändan blir det dock inte bra då det blir en konstgjord sport. Fler omkörningar betyder inte nödvändigtvis att sporten blir roligare. Det känns bara konstgjort.

För oss vanliga däckkonsumenter har ju detta ingen påverkan, utan vi kan nog vara säkra på att däck som vi köper är gjorda för att vara säkra och hålla länge. Mer för den däckintresserade: www.kransensgummi.se


 

2014 - Alla rättigheter - Bilarenan.se