Ovanliga Saab-modeller planerade att skrotas, trots protester från fans
2014-01-24

Ovanliga Saab-modeller planerade att skrotas, trots protester från fans

Samtliga Saab 9-5 Sportcombi från 2012 skrotas i Västsverige. Entusiaster har försökt köpa loss exemplar av bilen för att få den placerad på Saabs Bilmuseum i Trollhättan, hittills utan framgång.

Detta rapporterar teknikensvärld.se.

På beslut av Saabs konkursadvokater ska alla kvarvarande bilar av denna modell skrotas. Detta på grund av att den är tillverkad som en prototyp, och därför innehåller en del ofärdig teknik som kan innebära risker för ägare och besvär för verkstäder. Inte den vanliga sortens bilskrot alltså.

Samma beslut har också tagits för prototyper till den nya Phoenix-baserade 9-3-modellen, framtagen av designern Jason Castriota.

Däremot har automotorsport.se nyligen funnit något som kan skänka en gnutta hopp åt de som är mest upprörda över bilmodellens död. Den nya bilen Senova 2,0T från kinesiska nykomlingen BAIC är lite som en ättling till Saab 9-5.

Den använder sig av motorer direkt från Saab, samt återanvänder många av bilens designval. Huruvida det faktiskt är en bra eller prisvärd bil eller inte verkar brittiska bilsiten Autocar.co.uk inte riktigt säker på. Bilen har listats för priser mellan 150,000 – 230,000 sek i Kina.

Under presskonferencen avslöjades även att de har anställt Gone in 60 Seconds legenden Nicolas Cage för att bli BAIC och bilens ansikte i Kina, tillsammans med den här reklamfilmen.

2014 - Alla rättigheter - Bilarenan.se